понедельник, 30 ноября 2009 г.

Lietuva-Ukraina: vieningas požiūris į prevencinį auklėjimą Europos standartų kontekste.

Tokiu pavadinimu nuo š.m. rugsėjo mėnesio iki š.m. gruodžio mėnesio bus įgyvendintas bendras projektas, kuriame dalyvauja dvi visuomeninės organizacijos - ,,Mūsų vizijos‘‘-moterų labdaros organizacija iš Ukrainos, Lvovo apskrities Židačovo miesto ir visuomeninė jaunimo organizacija ,,Trakų ateitis“. Projektą iš Ukrainos pusės finansuoja Lietuvos Respublikos Ambasada Ukrainoje.

Plačiau apie projektą galima paskaityti adresu http://prvuxovannya.blogspot.com arba http://tolerant.org.ua.

Projekte numatyti įvairūs konkursai prevencinio auklėjimo temomis, taip pat mokomasis Ukrainos delegacijos vizitas į Trakus,kuris įvyko š.m. lapkričio 9 – 15 dienomis. Projekto vadovė Oksana Polivčak ir dar keturi delegacijos nariai- Uliana Panjo, Andrej Pyrik, Michail Carj, Vladimir Najda- pačią pirmą vizito dieną turėjo progą susipažinti su jaunimo politikos Lietuvoje principais, prevencinio darbo metodais ir formomis. Svečiai dalyvavo visuomeninės jaunimo organizacijos ,,Trakų ateitis projekto ,,Komunikacija‘‘pristatyme, kuris vyko organizacijos būstinėje , esančioje Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Trakų rajono policijos komisariato pastate .

Delegacijos nariai turėjo galimybę bendrauti su komisariato viršininku Nerijumi Šiauliu, VJO ,,Trakų ateitis‘‘ prezidente Halina Šareikiene, Trakų rajono savivaldybės Jaunimo reikalų koordinatore Edita Rudeliene, projekto autore ir koordinatore Vilma Biekšaitė, su gausiu organizacijos jaunimo būriu.

Trumpo vizito metu Ukrainos delegacija apsilankė Trakų Vytauto didžiojo gimnazijoje.Direktorės pavaduotojas Valdemaras Jasiūnas ir socialinė pedagogė Dalia Dzigienė papasakojo apie mokyklos bendruomenės bendradarbiavimą , vykdant vaikų ir jaunimo nusikalstamumo prevenciją, novatoriškas prevencijos formas taikomas mokykloje.

Vyko susitikimas su Trakų istorijos muziejaus edukacinio skyriaus vedėja Brigita Balčitiene, kuri suteikė svečiams daug naudingos informacijos apie Trakus , muziejaus planus.

Svečiai lankėsi Rūdiškių gimnazijoje, kur jos priėmė ir su mokyklos darbu prevencijos srityje supažindino direktorė Jolanta Martincevienė ir socialinė pedagogė Anglina Jalynska .Apsilankė Trakų vaikų globos namuose, pasidalino patirtimi su soc pedagoge Asta Usiene. Svečiai liko sužavėti globotinių gyvenimo sąlygomis. Trakų r.PK Prevencijos poskyrio vyr. specialistas Jonas Januškevičius pasidžiaugė glaudžiais ryšiais su mokyklos , globos namų ir seniūnijos darbuotojais , užtikrinant vaikų gerovę.

Trečią vizito dieną vyko susitikimai su naujai įsteigto Trakų moterų krašto veiklos centro vadove Gelena Drungiliene, kuri papasakojo apie rajono moterų aktyvumą kuriant saugesnę aplinką, prisidedant prie rajono valdžios sprendimų. Šios dienos kultūrinę vizito dalį sudarė pasivaikščiojimas po Užutrakio dvaro parką ir Angelų taką. Trakų r.PK Organizacinio poskyrio viršininke Halina Šareikienė papasakojo apie komisariato darbuotojų funduotą Dvasios stiprybės angelo skulptūros atsiradimo istoriją take, apie jo prasme ,taip pat apie projekto ,,Tūkstantmečio ženklų takas‘‘ vadoves Dominyką Dubauskaitę Kairevičienę ir Lolitą Piličiauskaitę Navickienę.

Ukrainos delegacija lankėsi Lentvario jaunimo klube, kur sužinojo daug naudingos informacijos organizuojant jaunimo laisvalaikį. Klubo veiklą pristatė Trakų r.PK Prevencijos poskyrio specialistė Viktorija Jurčenko ir klubo darbuotojas Gintaras Valainius

Projekto ,,Lietuva-Ukraina: vieningas požiūris į prevencinį auklėjimą Europos standartų kontekste‘‘ priemonių programa buvo sudaryta taip, kad užsienio svečiai kuo daugiau gautų informacijos apie valstybinių ir visuomeninių organizacijų bendradarbiavimą organizuojant vaikų ir jaunimo nusikaltimų ir kitų teisės pažeidimų prevenciją.

Delegacijos nariai lankėsi Vilniaus policijos klube vaikams ir jaunimui, Vilniaus apskrities policijos komisariate.

Ukrainos delegacijai lapkričio 12 dieną taip pat lankėsi Lietuvos Respublikos Seime, kur po turiningos ekskursijos ir pasakojimo turėjo galimybę stebėti Seimo plenarinį posėdį ir susitikti su Seimo nare Dangute Mikutiene.


Dviems rajono mokykloms pasiūlyta dalyvauti kūrybiniame Trakų rajono jaunimo, studentų ir pedagogų konkurse „Lietuva-Ukraina: vieningas žvilgsnis į prevencinį ugdymą Europos standartų kontekste“

Bendro projekto įgyvendinimas yra bandymas dar kartą aptarti šį aktualų klausimą su jaunimu ir pedagogais, pasidalinti patirtimi prevencinio ugdymo srityje, suprasti egzistuojančios problemos mastą kuriant auklėjamąją programą mūsų vaikams Europos standartų kontekste

Konkurso tikslas:

Sveiko gyvenimo būdo sklaida visuomenėje, socialinės-teisinės vaikų apsaugos skatinimas, Europos šeimos vertybių, geriausių tautos ir Europos pedagogikos mokslo veikėjų išaukštinimas
Galimybės mokyklų ir studentiškam jaunimui išreikšti savo kūrybinius sugebėjimus
Įvairiose nominacijose apdovanoti geriausius projekto „Lietuva-Ukraina: vieningas žvilgsnis į prevencinį ugdymą Europos standartų kontekste“ kūrybos darbus.
Tikimasi , kad projektas turės savo tęstinumą ir rajono bendruomenė daugiau sužinos apie Ukrainos patirtį atliekant prevencinį darbą.
п.с. Оскільки наш проект - це партнесртво двох держав, то публікуємо статтю про наш візит литовською мовою. У рамках навчання мови наших партнерів)))

Комментариев нет:

Отправить комментарий